Har du en liten del Amerika i hjertet ditt, gode minner derfra eller rett og slett lyst til å oppleve noe gøy og annerledes?
Welcome to «Det amerikanske Lista»!
​
Her ute på Lista-halvøya har vi en lang historie med utvandring til USA, og det spesielle er at så mange kom hjem igjen til Lista med minner og ting derfra.
Har du med nysgjerrighet, og ikke ironi, lurt på hvorfor voksne folk spesielt på Sørlandet og i Nord-Norge bærer navn som Larry, Steve, Sally, Claire, Glenn, Gladys og Grace? Har du også lurt på hvorfor bilene på småsteder oftere enn i byene heter Buick, Cadillac og Pontiac? Er det nesegrus USA-beundring — eller har navnene en bakgrunn du kan forstå og ha sympati med?
Lista i Agder var egen kommune til 1965 da den ble en del av Farsund, men det var en spesiell kommune som by-innbyggerne og skipsrederne i Farsund så på som nokså harry. Husene hadde screendoors (ekstra nettingdører utenpå utgangsdørene), store amerikanske biler, kjøkkeninnredninger av krom og plastikk, og et egenartet språk der engelske ord ble fornorsket. "Trunken" er for eksempel bilens bagasjerom, "laisen" (som i lisence) er førerkort og "å bodre" (to bother) er en oppfordring til å bry seg eller ikke: "Du trenge ikkje bodre mæ det".
Både kvinner og menn reiste med Amerikabåten for å søke jobb og lykke, og endte opp med å flokke seg sammen i bydelen Brooklyn i New York. Her var det norsk bar, norsk butikk og et norsk samfunn, men det som skilte emigrantene og arbeidsvandrerne, er at de i all hovedsak kom hjem igjen. Enkelte hadde flere lengre arbeidsopphold "over there", og på Lista mente mange at de skulle til New York og ikke Farsund eller Stavanger når de nevnte at de skulle ta seg en tur til byen. De fleste sendte hjem enorme flyttelass, like enorme biler og alle el-artiklene gjorde at flere hus i Norge fikk lagt opp nytt 100-volts strømsystem.
Etnologen Siv Ringdal har belyst dette i bøkene sine, «Det amerikanske Lista - med 110 volt i huset» og "Laupskaus Boulevard", samt i utstillinger hun har laget om temaet. Hun har på denne måten dokumentert en viktig del av Listas historie som vi nå har bygget videre på gjennom det amerikanske Lista og American Festival.
I det daglige kan du oppleve mye av dette på Brooklyn Square i Vanse, som er den første offisielle amerikanske adressen i Norge.
Hvert år arrangeres American Festival "Last weekend in June" i Vanse med bl.a Street Parade, AmCars, konserter, matkonkurranse, Street Dance, stands, Gospel Brunch & lots of fun!